Anadolu’nun Ortasında Saklanmış Bir Hazine:
Dünya Mirasında yer alan Türkiye Kültürel Miraslarımızdan Çatalhöyük Neolitik Kenti sizi selamlayan bir hazinedir...
Sokaklarını adımladığınızda Neolitik Dönem’e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanmış bir mirasa tanık olurdunuz. İlk ev mimarisi, ilk manzara resmi gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutar Çatalhöyük.
Olağan dışı sanatıyla hayranlık uyandıran Neolitik Kent Çatalhöyük’te ilk buluntular MÖ 7400 yıllarına tarihlenmektedir. Kent, medeniyetin ve ziraatın temellerini anlamamızda uluslararası anahtar olarak tanımlanmaktadır. Çatalhöyük’ün Neolitik yerleşim tarzı ve kent planının eşitlik ideallerini yansıtır.
Çatalhöyük 2012 yılı itibarı ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Yaklaşık 9400 yıllık geçmişi olan höyüğün mimarisi de ilgi çekicidir. Bir ailenin evdeki yaşam süresi bittiğinde ev toprakla doldurulmuş, üzerine yenisi yapılmıştır. Yeni evlerin sürekli yapılması ile günümüzde 21 metre yüksekliğe sahip höyük oluşmuştur. Höyük’te 18 yapı katı açığa çıkarılmıştır. Bina yapımında kullanılan malzeme kerpiç, ağaç ve kamıştır. Tavan üst örtüsü kamış üzerine sıkıştırılmış kil topraktır. Evler tek katlı olup, eve giriş damda açılan bir delikten, merdivenle olmaktadır. Her ev bir oda ve bir depodan oluşur. Odaların içinde dörtgen ocaklar bulunmaktadır. Duvarlar sıvalıdır, sıva üzeri beyaza boyandıktan sonra sarı, kırmızı ve siyah tonlarda resimler yapılmıştır. Orijinal boğa, koç ve geyik başlarının sıkıştırılmış kil ile konserve edilerek duvarlara aplike edildiği anlaşılmaktadır. Bu temaların yanında rölyef halinde insan figürleri ile hayvan figürleri de görülmektedir. Çatalhöyük, madenciliğin Anadolu’daki başlangıç tarihini Neolitik Dönem’e kadar indirmekte; o dönem insanının toplayıcılık ve avcılığın yanı sıra çiftçilikle de uğraştığını gösteren zengin buluntularıyla dikkat çekmektedir. Çatalhöyük, duvar resimlerinde kent planına yer veren ilk yerleşim merkezidir. Günümüzdeki mülkiyet kavramının o devirde başladığı, pişmiş topraktan yapılmış damga mühürlerle belgelenmiştir.
Bubigo’nun Çatalhöyük temalı birbirinden özel ürünleri sizleri bu yolculuğa davet etmektedir. Dünya mirasından bir hazineyi sevdiklerinizle paylaşmaya hazırsanız satış noktalarımızda ve mağazalarımızda sizleri bekliyoruz.